На днешната дата преди 131 г. е създадена ВМРО, най-старата патриотична формация в България. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

ВМОРО (Вътрешната македоно-одринска революционна организация) е създадена на 23 октомври 1893 г. в гр. Солун от шестима млади българи - Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Антон Димитров и Христо Батанджиев. Организацията на българското население в Македония и Одринско се бори за освобождението на изконните български земи, останали в пределите на Османската империя след Берлинския конгрес.

Годишнината от основаването на ВМРО ще бъде отбелязана в София от 12.00 ч. с поднасяне на цветя на Паметника на загиналите за свободата на Македония и Одринско (в близост до ъгъла на бул. "Тодор Александров" и бул. "Стефан Стамболов"). В Кюстендил от 18.00 ч. ВМРО организира факелно шествие, което ще тръгне от Паметника на Дядо Ильо войвода и ще стигне до Паметника на Тодор Александров в града.

Снимка 687849

Източник: ВМРО

В събитията по отбелязване на годишнината ще участват членове на ръководството на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов, членове и симпатизанти.

От ВМРО посочват, че и в наши дни продължават да следват възрожденската идея за освобождението на Отечеството в трите части на българското етническо землище - Мизия, Тракия и Македония и да се борят за правата на българите.

ВМРО се отказа от изборите и зове гражданите да задраскат всички

ВМРО се отказа от изборите и зове гражданите да задраскат всички

Сред мотивите са ниската избирателната активност и недоверието в институциите