Вноските за втора пенсия да се събират от Националния осигурителен институт предложи вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на откритото заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) в Казанлък, предаде БНР.

Сега тези осигуровки се събират от частните пенсионни дружества. Манолов смята, че средствата, заделяни за допълнителната втора пенсия не трябва да се оставят на разпореждане на частните пенсионно-осигурителни дружества.

Не е редно тези пари да се управляват от тях, коментира той. Манолов смята, че в НОИ трябва да се създадат две отделни нови структури, които да управляват парите за допълнителната задължителна пенсия. Едната структура да е за средствата от професионалните фондове, а другата - за универсалните пенсионни фондове, предлага Манолов. Според него за натрупаните досега средства в допълнителния задължителен фонд има два начина за управление.

Единият е да се прехвърлят парите към дирекциите на НОИ, които той предлага да се създадат, а вторият - да послужат за основа за допълнително осигуряване. Според Манолов вноските в частните пенсионни фондове трябва да се правят само по желание на хората.