Военни пилоти от цялата страна се обучаваха край Варна за реакция при аварийни ситуации в морето, предаде БНТ. Целта е да се подобрят практическите умения на авиаторите в рискови ситуации. По време на тренировките в авиобаза "Чайка" те евакуираха с хеликоптери бедстващи хора в морето.

В тренировката се включиха два хеликоптера - на Военноморските и на Военновъздушните сили. Авиаторите трябваше да покажат умения при оказване на помощ на други пилоти, попаднали в критична ситуация. Военните летци споделиха, че за това са нужни изключителни умения в летенето.

"Абсолютна прецизност в летенето и неподвижност на машината, за да може да се помогне на оператора на лебедката и да се окаже съдействие на спасителя", поясни кап. Трифон Хаджийски, командир на вертолетно звено в 24 в авиационната база.

Показаха зареждане на Ф-16 във въздуха по време на учението на НАТО

Показаха зареждане на Ф-16 във въздуха по време на учението на НАТО

Международното учение "Сейбър Гардиън" се провежда в България, Румъния и Унгария…

"Самото катапултиране е голям стрес за самия организъм. Все пак като попаднеш в морето трудно се оцелява. Идеята е човек да не изпадне в паника и затова се провеждат тези обучения." - посочи старши лейтенант Мартин Манев, пилот в авиобаза "Чайка".

Демонстрирани бяха различни начини за спасяване на пострадали в морето пилоти.

Хеликоптерите "Пантер" на Военноморските сили разполагат с най-добрите технически параметри за търсене и спасяване на хора дори през нощта.

"Особеността, която го различава, например от вертолета "Кугър", е неговият 4-канален автопилот, който напълно автоматизирано зависва над морска повърхност и изключително прецизно успява да извърши евакуацията на бедстващите от морската повърхност." - обясни капитан III ранг Николай Кoлев.

В учението се включи и хеликоптер "Кугър" от Военновъздушните сили, с който пилотите могат да окажат помощ на повече от 20 бедстващи в морето хора.