Екип от военновъздушните ни сили осигури транспортиране със самолет "Спартан" на медици и дете, нуждаещо се от спешна медицинска помощ, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещи от дежурните сили и средства на авиобаза "Враждебна" бяха ангажирани вчера и днес в операцията за нуждите на Министерството на здравеопазването. Задачата беше свързана с осигуряване на спешна медицинска помощ на седемгодишно дете, настанено за лечение в УМБАЛ "Св. Марина" в гр. Варна.

Вчера, 15 април, тричленен екипаж на самолет "Спартан" с командир капитан Георги Пъшев превози екип от Военномедицинската академия по маршрут София-Варна-София. Самолетът излетя от летище София към Варна в 17.52 ч.

Медицинският екип в състав професор Никола Владов, доцент Румяна Андонова и доктор Радослав Костадинов трябваше да извърши спешна хирургическа интервенция на малкия пациент, настанен във варненската болница. Самолетът се завърна на летище София в 00.20 ч. на 16 април.

Днес екипаж с командир капитан Евгений Златанов извърши транспортиране със самолета "Спартан" на медицински екип от болницата в гр. Варна и седемгодишния пациент за настаняване на детето за лечение в София. Самолетът излетя от летище София за Варна в 14.05 ч. и в 16.38 ч. кацна обратно в София, уточняват от Министерството на отбраната.