За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност.

С тази позиция излязоха от Служба "Военно разузнаване" във връзка с твърдението на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов по БНТ от тази сутрин, че е разработван от военното разузнаване заради исканите от него реформи в службите.

По закон Служба "Военно разузнаване" не разработва български граждани в смисъла, който влага в интервюто си Атанасов, отбелязват оттам.

Според Служба "Военно разузнаване" най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който е подаден до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Атанас Атанасов хвърли оставка от комисията по службите
Обновена

Атанас Атанасов хвърли оставка от комисията по службите

Заради несъгласие с неговите идеи за сливане на разузнавания

А ето и точният цитат по темата от Атанас Атанасов:

"Аз бях този , който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща - разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват. Между другото от близо два месеца беше разтурена Комисията за контрол на службите, това не знам дали беше случайно. Към настоящия момент няма парламентарен контрол върху службите за сигурност. Бях сигнализиран от депутати от ГЕРБ и ДПС за тази разработка и знаете ли защо - за да бъда сплашен, за да ми бъде казано - не се занимавай с това".