Международна летателна тренировка на Европейската военнотранспортна авиация се провежда във въздушното пространство на България от днес до 26-и юни, съобщиха от Военното министерство.

В тренировката, която e под егидата на Европейската агенция по отбрана, ще участват 19 транспортни самолета от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция и общо 800 военнослужещи.

Основната цел е да се синхронизират действията при провеждане на съвместни международни операции в отговор на кризи и да се разшири капацитетът на ЕС за извършване на въздушни превози на войски, въоръжения и техника в мирно време.

На летище Пловдив ще се пребазират големи транспортни самолети С-130 „Hercules", С-27 „Spartan", С-297 „Casa" и С-160 „Transall". Самолетите ще оперират и от летищата в Граф Игнатиево и Чешнигирово, както и от площадката за десантиране край с. Черногорово.

В тренировката участват също изтребители МиГ-29 и зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС, F-16 и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ на ВВС на Гърция. Ще се изпълняват интензивни полети и полети на малки и пределно малки височини в групи, с прелитане в близост до населени места.

Тренировката ще се провежда на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия, допълват от МО.