Всички служители на МВР могат да са удовлетворени от свършеното през изминалата година.

Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков на церемонията на връчването на наградите „Полицай на годината".

Петков определи изминалата 2007 година като тежка за министерството и за държавата като цяло.
Пред МВР предстои тежък и труден път, но е важно да се вижда трудът на хората в тази система, добави Петков.

Според него наградата „Полицай на годината" вече не е просто традиция, а необходимост да се отрази по един ярък начин това, че се цени труда на полицая.

Министърът на вътрешните работи заяви още, че да служиш за сигурността и спокойствието на гражданите е тежка, но красива мисия и всички които са я избрали са хора, без които държавата не може.

По думите на Петков тези награди са начин да се каже „благодаря" на всички, които се борят за реда и законността в България.

Наградата „Полицай на годината" се връчва за 14 поредна година, съвместно с фондация „Доверие и сигурност" и МВР.

На церемонията в НДК бяха връчени 10 индивидуални награди „Полицай на годината" и 10 колективни за особени резултати в борбата с престъпността.

Награда получи главен инспектор Никола Геджев - разузнавач в отдел "Наркотици" при ГД "БОП"
Геджев е работил по линия на противодействието на производството и разпространението на наркотични вещества.

Сред наградените бе и главен инспектор Владимир Иванов - началник група "Престъпления против личността" в сектор "Криминална полиция" - ОДП Пловдив.

Под негово лично ръководство са разкрити 9 от общо 10 регистрирани през годината умишлени убийства на територията на областна дирекция-Пловдив.

Отличен бе и инспектор Николай Станчев - старши дознател в сектор "Разследване на криминални престъпления" към отдел "Полицейско разследване" - СДП.
Станчев е провел разследване по общо 67 дела, като 38 от тях са приключени с обвинително заключение.

Той лично е ръководил разследването и екипите от дознатели по двадесет убийства извършени в столицата, сред които убийството на таксиметровия шофьор в жилищния комплекс "Люлин", убийството на ирански гражданин с лък, блудства на малолетни и други.

Награда получи и комисар Марин Трифонов - заместник началник на Зоналното жандармерийско подразделение - София - ГД "Жандармерия.
Той е ръководил успешно организацията по охраната на повече от 100 обекта в София и софийска област.

Отличен бе и Костадин Марковски - младши автоконтрольор в група "Пътен контрол" при РПУ Смолян, ОДП-Смолян.Марковски работи като младши автоконтрольор в сектор КАТ при РДВР-Смолян от 1998 година.

Сред наградените бе и инспектор Пенка Стоянова - полицейски инспектор в сектор "Патрулно-постова дейност и сили за реагиране отдел "Охранителна полиция" при ГД "ППООРП". Инспектор Стоянова е един от основните инциатори за развитието и интегрирането на модела „Полицията в близост до обществото" в работата на полицията.

Награда получи и инспектор Ценослав Цанов - разузнавач в група "Наркотици, терор и корупция", сектор "БОП при ОДП Видин.
Благодарение работата на Цанов и след съвместна дейност с други звена на МВР, в началото на годината е разбита организирана престъпна група от трима, развивали престъпна дейност по склоняване към проституция и сексуална експлоатация във Видин и Варна.

Награден бе и инспектор Цветко Нинов - разузнавач в сектор "Криминална полиция" ОДП Враца.През 2007 г. той приключва 6 оперативни дела, три от които за престъпления, свързани с наркотици, като по тях са задържани четирима.

Награда получи и главен полицай Николай Прасков - младши разузнавач в сектор 03 на отдел "Криминална полиция" СДП.
В резултат от неговата работа са установени и задържани 101 лица, от които 25 с влязла в сила присъда и 36 с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража. Участвал е и в 117 специализирани операции по задържане на издирвани лица.

Сред наградените бе и Христо Гешев - полицай при група "Опазване на обществения ред" на 2 РПУ - СДП. През годината Гешев е задържал 91-ма, от които 4-ма издирвани.