До тази сутрин не е установена връзка с похитителите на отвлечения от сомалийски пирати кораб "Маласпина Касъл".

Това съобщи капитан Цветан Гъдев - управител на фирмата-оператор „Б Нави", цитиран от БНР.

Според него това не е необичайно, тъй като в такива случаи се поддържа напрежение, за да се увеличи готовността за изплащане на откуп.

До полунощ представителите на британския корабособственик и на италианския оператор са дежурили в офисите си, но не са получили допълнителна информация.

Припомняме, преди два дни Аденския залив е била загубена връзка с товарния кораб "Malafpina Castle", плаващ под панамски флаг.

На борда има 16 български, 2-ма руски, 3-ма украински и 4-ма филипински моряци. По-късно е изяснено, че корабът е отвлечен и курсът му е променен към бреговете на Сомалия.

По този повод със заповед на министър Ивайло Калфин в Министерството на външните работи е създаден кризисен щаб под ръководството на заместник-министър Милен Керемедчиев.

Уведомени са българските мисии в района на инцидента - в Етиопия, в Египет и в Йемен, на които е възложено да потърсят съдействие от съответните власти за издирване на кораба и за установяване на връзка с българските моряци.

Вчера беше уточнен екипажният списък  и близките на моряците са уведомени от Цветан Гъдев, управител на агенцията „Б Нави България", наела българския екипаж.

Сред членовете на екипажа има четирима варненци, капитанът на кораба е родом от Сливен, двама души са от Бургас, останалите 10 са от Чирпан, Сливен, Тервел.