В горещите месеци повече от половината българи пият бира поне веднъж седмично. Това сочи национално представително проучване на агенция "Ипсос България", проведено по поръчка на Съюза на пивоварите.

Българите стават все по-големи любители на бирата. А всеки трети българин счита, че при умерена консумация бирата е част от "здравословния начин на живот".

Изследването показва, че средната честота на консумация на пиво през лятото на тази година е 9,4 пъти в месеца, което е почти колкото най-високите нива на честота на потребление от 2011 и 2012 г.

Премиерът на Южна Корея иска братство и бира от България

Премиерът на Южна Корея иска братство и бира от България

Задълбочаването на икономическите ни отношения сред обсъжданите теми

Бирата остава и най-предпочитаната лятна напитка след минералната вода. Консумираме бира почти толкова често колкото безалкохолни напитки.

2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично. Тези, които консумират веднъж месечно са 14 на сто, а едва 22% декларират, че въобще не консумират бира.

Оказва се, че в периода на летните месеци се реализират около 60% от годишните продажби на бира в страната ни.

Бирата е нискоалкохолна напитка, с близо 90% съдържание на вода в комбинация с хранителни вещества и минерални компоненти. Така консумацията й подпомага рехидратацията на организма в горещите дни.

Снимка 310126

Източник: Съюз на пивоварите в България

Най-запалените фенове на бирата в България са между 30 и 39-годишна възраст, следват ги хората между 20 и 29 години. За трето поредно лято най-активни са биролюбителите в Монтана, следвани от плевенчани, и русенци.

Мъжете традиционно пият бира по-често от жените. Представителките на нежния пол в Монтанско най-често предпочитат да пият пиво, следват ги жените в Бургас и София.

Българинът пие по 76 литра бира годишно

Българинът пие по 76 литра бира годишно

Страната ни е на 14-о място по производство на бира за 2016 г.

Пивоварите доброволно предоставят на потребителите хранителната информация за категорията, включително - енергийна стойност, която средно е 43 кcal за светлата бира, а за безалкохолната - 23 кcal. От Съюза на пивоварите обещават, че до края на месец септември енергийната стойност ще бъде изписвана на 90% от етикетите на произвежданите от членовете на сдружението марки бира.