Има надежда да бъде открита черната кутия на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов по време на тържественото освещаване на реновирания операционен център на ВМА.

Той обясни, че са открити нови находки, поради което издирващите са обнадеждени.

По негови думи разследването може да завърши към средата на юли, като това може да се случи дори и да не бъде открита черната кутия на самолета.

Панайотов посочи, че ще бъдат направени заключения въз основа на откритите находки, на разследването, проверката на документи и прослушването на разговорите, проведени от командващите ученията.

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия

Не е нужно да търсим техника от други държави, смята шефът на ВМС

Той подчерта, че няма водеща версия.

Всички версии са възможни, всички версии са отворени, всички версии са на масата, тече разследване, лаконичен бе министърът.

Военните припомниха, че районът на претърсване в Черно море е забранен за плаване и друг достъп.

По-късно от ВМС съобщиха, че по време на операцията по издирване са били събрани голямо количество снимков и видео материал от морското дъно. Паралелно с това се извършва профилактика и подготовка на подводното оборудване за възобновяване на издирването в района. Цялата събрана до момента информация от ВМС е изпратена на разследващите органи.

При благоприятни хидрометеорологични условия, издирвателните действията в района на инцидента ще продължат веднага след завършване на анализа на информацията и готовността на подводните апарати.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".

Издирването на черната кутия на самолета продължава няколко дни. Вероятната причина за падането на самолета е дефектен (или стар) боеприпас.

МиГ-ът на майор Терзиев се е взpивил във въздуха

МиГ-ът на майор Терзиев се е взpивил във въздуха

Ясно е, че той не е катапултирал преди катастрофата...