Намериха мястото в Черно море, където се разби изтребителят МиГ-29. Екипите откриха и още части от самолета, но не и черната кутия. Това съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

"При операция за търсене и спасяване на човек се обследва по-голям район. Ако беше катапултирал майор Валентин Терзиев, щеше да бъде спасен", обясни контраадмирал Михайлов. 

Малки са шансовете да се намери черната кутия, защото машината се е разбила на малки парчета, поясни той.

Изследват открити останки в Черно море, където падна изтребител МиГ 29

Изследват открити останки в Черно море, където падна изтребител МиГ 29

ВМС координира издирването

По думите му следователите са разчели нов район на изследване след детайлен анализ за уточняване на предполагаемото място на разбиване на самолета.

В началото на операцията по издирване са намерени части от самолета и оборудването. Тогава е открит и биологичен материал.

"На следващия етап от операцията ще продължим с издирване на останките", каза контраадмирал Михайлов.

Откритите останки от самолета са извадени от екипажите на корветите и са предадени на Военна прокуратура. В тази операция участваха 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 гранични катера - 260 души от Военноморските сили (ВМС) и 21 от "Гранична полиция" (ГП), уточни контраадмирал Михайлов.

Граждански и правителствени фирми участваха в първия етап на издирвателната операция.

"На 13-ти юни остана да работи само минен ловец 32, де факто открихме цялата площ. Открити бяха стотици контакти на всички участници. Тези контакти, които представляваха вероятност, бяха обследвани с дистанционни и подводни апарати", обясни командващият ВМС.

Операцията бе временно спряна заради влошени метеорологични условия. След подобряване на времето и детайлен анализ на цялата информация, събрана от бреговата система, е уточнено предполагаемото място на разбиване на самолета. От полунощ започна работа минен ловец 32, уточни контраадмирал Михайлов.

На журналистически въпрос ще търсим ли техника за издирване и помощ от чужбина, той отговори, че не е нужно да търсим техника от други държави. "Не сме събирачи на сувенири, целта ни е да открием черната кутия", допълни шефът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Подновяват издирването на падналия в морето МиГ-29

Подновяват издирването на падналия в морето МиГ-29

Операцията беше временно спряна заради лошото време

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".

Издирването на черната кутия на самолета продължава няколко дни. Вероятната причина за падането на самолета е дефектен (или стар) боеприпас.

Учението "Шабла 21" включваше съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС-Шабла. В него участваха и военнослужещи от 204-та авиобаза "Полковник-летец Миленко Павлович", известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили. В самото учение "Шабла 2021" са включени и военни от САЩ.

За избягване на подобни инциденти в акваторията на Черно море Община Шабла през април публикува ограничения за придвижване в района - "Във връзка с Уведомително писмо на Командването на Военновъздушните сили - София, Общинска администрация - гр. Шабла Ви информира, че в периода от 07.06. до 11.06.2021 г., с резервен ден 12.06.2021 г., в района на Зенитен полигон на ВВС - Шабла и прилежащата акватория на Черно море, ще се проведат бойни стрелби с формирования за ПВО".