Открит е биологичен материал в Черно море, където преди ден падна изтребител МиГ-29 с пилот на борда. Откритите следи са изпратени за ДНК анализ. Продължава търсенето на черната кутия. Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти.

Той и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов обясниха последователността на действията си при издирване на пилота майор Валентин Терзиев.

Стефан Янев: Няма добри новини за пилота на самолета МиГ-29
Обновена

Стефан Янев: Няма добри новини за пилота на самолета МиГ-29

Операцията по издирването продължава

Координацията на издирването е от ВМС.

Продължителният престой на черната кутия в морска вода не е желателен, обясни командващият Военноморските ни сили. "Хидроремонт" доложиха, че могат да доставят средства, до час-два ще монтират тяхното съоръжение ще усилят възможностите на минния ловец "Цибър", каза контраадмирал Михайлов.

Екипът, който издирва пилота майол Валентин Терзийски ще класифицира контактите в района. Тези, които представляват интерес в частта, където е черната кутия, ще бъдат допълнително оборудвани с подводни апарати.

Следващият етап от операцията е организиране на изваждането. Това е трудна операция, която изисква специализирана техника, която ще бъде организирана от ВМС и фирмите, които имат такова оборудване, допълни контраадмирал Михайлов.

По думите на началника на отбраната около 900-950 км/ час е била скоростта на изтребителя, когато е паднал. На борда е имало още една ракета - Ф-73.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.".

Издирването на пилота и черната кутия на самолета продължава втори ден. Вероятната причина за падането на самолета е дефектен (или стар) боеприпас.

Учението "Шабла 21" включва съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС-Шабла. В него са участвали и военнослужещи от 204-та авиобаза "Полковник-летец Миленко Павлович", известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили. В самото учение "Шабла 2021" са включени и от САЩ.

За избягване на подобни инциденти в акваторията на Черно море Община Шабла през април публикува ограничения за придвижване в района - "Във връзка с Уведомително писмо на Командването на Военновъздушните сили - София, Общинска администрация - гр. Шабла Ви информира, че в периода от 07.06. до 11.06.2021 г., с резервен ден 12.06.2021 г., в района на Зенитен полигон на ВВС - Шабла и прилежащата акватория на Черно море, ще се проведат бойни стрелби с формирования за ПВО".