Възможно е България да получи допълнителни компенсации за предсрочното затваряне на АЕЦ „Козлодуй" в размер на 300 милиона евро.

Това съобщи премиерът Сергей Станишев в пряka видеоконферентна връзка директно от Брюксел.

Той уточни, че е разговарял лично с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, който го уверил, че страната ни има много сериозни и справедливи искания по отношение на компенсациите.

По думите на Барозу България има много силна теза, която е изключително добре аргументирана.

„Смятам че е много важно, че в лицето на Жозе Барозу и на Комисията, България има силен партньор", подчерта Станишев.

Ще продължим да работим с подкрепата на ЕК, в диалог с тях, с техните експерти, за да може през есента този въпрос да бъде успешно решен, допълни премиерът. Той подчерта, че е изключително важно, че темата за компенсациите се засяга и се случва в условия на финансова, икономическа и социална криза.

По думите на премиера, при подкрепата на Барозу България ще може да спечели и подкрепата на останалите страни членки. Той припомни, че още през 2005 година, когато страната ни не е била част от ЕС, той е повдигнал въпроса за компенсациите за спирането на АЕЦ „Козлодуй".

Според премиера, при подкрепата на Барозу България ще може да спечели и подкрепата на останалите страни членки.

"Започнахме тази битка много отдавна", категоричен бе Станишев.

Той разясни, че в момента се извършва преглед на бюджетната рамка на ЕС. Именно заради това е важно, че сега се разглежда въпросът за компенсациите, изтъкна още веднъж премиерът.

Станишев подчерта, че Барозу няколко пъти е подкрепял страната ни в различни нейни каузи, като една от тях е била членството на България в ЕС, в момента, в който други страни са се противопоставяли.

Премиерът подчерта като изключително важно вчерашното решение на ЕК за отблокиране на средствата и сключване на договори по двете оперативни програми „Транспорт" и „Регионално развитие".

Това е поредният успех за България", заяви Станишев, който, по думи те му, показва възвръщането на доверието в страната ни.

Премирът допълни още, че по време на срещата на лидерите на ЕС всички те са се обединили около мнението, че именно кандидатурата на Барозу за втори мандат като председател на ЕК е най-подходящата.

Като успех за страната ни по време на срещата, Станишев изтъкна и факта, че е прието предложение от страна на България за разискване на енергийната сигурност на съюза. Той уточни, че проведената енергийна среща в София е била определена като важна и съществена за общата енергийна стратегия на ЕС.

Премиерът допълни, че енергийната сигурност на ЕС ще бъде тема на отделна сесия на европейския парламент през септември. Тогава ще бъде представен и анализ на мерките, които трябва да бъдат предприети, за да не се допусна още газова криза, като тази от началото на годината.

Премиерът коментира и икономическото състояние на страната ни. По думите му България успява да задържи в стабилна позиция в условията на световна икономическа криза.

Станишев към Борисов:
Ще помоля кмета на София да престане да говори за банковата сфера. По-добре е да мълчи, след като не разбира от тази тема.

"Можем със самочувствие да кажем, че България е в много добра кондиция, която е подчертавана и от ЕК, и Европейската централна банка", каза Станишев.

Премиерът коментира и изказване на столичния кмет Бойко Борисов във връзка с икономическото състояние на България и по-конкретно банковия сектор.

„Ще помоля кмета на София да престане да говори за банковата сфера", обърна се задочно премиерът към Борисов.

"По-добре е да мълчи, след като не разбира от тази тема", допълни премиерът
По думите му изявите на столичния кмет са опасни и създават условия за нестабилност и загуба на доверие, за които по думите на премиера няма никакви обективни причини. България се намира в изключително по-добра позиция в сравнение с останалите страни от Източна Европа, допълни министър-председателят.

Запитан дали страната ни има нужда от това да сключва споразумение с МВФ, Станишев отговори, че страната ни се намира в много добро финансово макро- и микро икономическо отношение.

„За нас е важно да запазим това, което постигнахме през последните години. Много страни изпитват затруднения в условията на криза и са били принудени да сключат подобно споразумение и като пример той посочи Латвия.

Станишев допълни, че това споразумение има своята цена, а след сключването на договора страната е била принудена да прибегне до съкращаване на администрацията в голям размер и да намали заплатите. „Нямаме никакъв проблем, ако тази криза ни застигне реално да започнем работа по едно такова споразумение, въпросът е да се справим сами. Към момента България го прави", подчерта премиерът.

Коментирайки още икономическата криза у нас Станишев се обърна с призив към совите политически опоненти, заявявайки: За пореден път призовава политически лидери от позицията да спрат да говорят безотговорни и опасни неща.