Храните, които консумираме, са на добро ниво по отношение на безопасността и качеството им.

Това каза ръководителят на лаборатория "Химически замърсители и добавки в храните" в Националния център по опазването на общественото здраве ст.н.с. д-р Тери Врабчева. Тя увери, че контролът в страната е качествен.

По повод на днешния Световен ден на храните експерти дадоха пресконференция.

В нея участва и Росица Еникова, ръководител на лаборатория "Микробиология на храните". Тя обсяни, че българските храни не са опасни, защото нашите производители са свикнали да произвеждат чисти храни, и посочи като пример българските консерви, които могат да траят повече от 10 години.

Еникова бе категорична, че в българските консерви няма консерванти.

Същевременно експертите предупредиха за опасните канцерогенни афлатоксини, които са "вносен проблем" за България - предимно в ядки и подправки от тропически страни.
Те обаче успокоиха, че шест специализирани лаборатории следят за пестицидни остатъци.

От важно значение е да се разработят стратегии и да продължи развитието на методологии за комплексна оценка на риска, свързан с храните, смятат експертите. Посочено бе също, че в България съществуват едновременно проблемите и на свръхтеглото, и на недохранването, като първият е по-значим.