
Това каза ръководителят на лаборатория "Химически замърсители и добавки в храните" в Националния център по опазването на общественото здраве ст.н.с. д-р Тери Врабчева. Тя увери, че контролът в страната е качествен.
По повод на днешния Световен ден на храните експерти дадоха пресконференция.
В нея участва и Росица Еникова, ръководител на лаборатория "Микробиология на храните". Тя обсяни, че българските храни не са опасни, защото нашите производители са свикнали да произвеждат чисти храни, и посочи като пример българските консерви, които могат да траят повече от 10 години.
Еникова бе категорична, че в българските консерви няма консерванти.
Същевременно експертите предупредиха за опасните канцерогенни афлатоксини, които са "вносен проблем" за България - предимно в ядки и подправки от тропически страни.
Те обаче успокоиха, че шест специализирани лаборатории следят за пестицидни остатъци.
От важно значение е да се разработят стратегии и да продължи развитието на методологии за комплексна оценка на риска, свързан с храните, смятат експертите. Посочено бе също, че в България съществуват едновременно проблемите и на свръхтеглото, и на недохранването, като първият е по-значим.
romanti4niat
на 16.10.2008 в 20:31:29 #11Това е пълна лъжа,ядем едни от най гадните и фалшиви храни в европа.Работих до скоро в сферата на производството на колбаси и сирена.Мога да кажа 4е контрола за ка4ество е пълна 0НУЛА.Сиренето 80% се прави от Сухо Мляко,за колбасите да не говоря от какви Изрезки наподобяващи Месо.А пък 4е продължават да си съществуват нелегални цехове.това е друга тема.

Meteora
на 16.10.2008 в 17:52:18 #10Ядете каквото ви продам! А аз продамвам на 1500 бъркоча и буламача! Шефът ми си купи самолет и 27 метрова яхта. С двама капитани!
Ламя Триглава
на 16.10.2008 в 15:26:18 #9ох, пак смешки
а какво им се случва на тези продукти като стигнат магазините? едно от любимите занимания на магазинера е да препоакова месо с изтекъл срок на годност в нови опаковки
да не би това да го няма в чалгария?
иванчо
на 16.10.2008 в 15:22:35 #8Бахур , наденички с вкус на месо, краве сирене без краве мляко , шприцовани пилешки разфасовки, и т.н.
Tamaso
на 16.10.2008 в 15:14:18 #7ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ХАХАХА отдавна не се бях смял на глас пред монитора… д-р Тери Врабчева изби и рибата и врабчетата
batkoto
на 16.10.2008 в 15:02:11 #6Бойчо
на 16.10.2008 в 14:52:05 #5Нещо ме съмнява да е така.
TURsux
на 16.10.2008 в 14:51:57 #4Тери ........
yashinaki
на 16.10.2008 в 14:51:04 #3Мръсни копеленца - затова Гоцеландия внася кости, залежала мас и месо (над 10години), канцерогенни фъстъци и още купища опасни храни. Мамицата им на тези които пускат такива анализи!
batkoto
на 16.10.2008 в 14:48:54 #2пример!! русенското варено ;)
Спарко
на 16.10.2008 в 14:43:15 #1свикнали да произвеждат чисти храни, и посочи като пример българските консерви, които могат да траят повече от 10 години.
