Водните хранилища в Североизточна България са наполовина празни, а някои язовири дори са с доста ниски нива, съобщава БНР.

Това обаче не означава, че няма опасност от наводнения.

Празните язовири са не по-малко опасни от пълните, категоричен е Явор Димитров - началник на отдел "Надзор на язовирните стени" в Североизточна България към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Той обясни, че съоръженията са проектирани при пълни водни чаши, поради което стените им са по-устойчиви при пълен язовир отколкото при сух.

500 язовира у нас са опасни, а 414 - в аварийно състояние

500 язовира у нас са опасни, а 414 - в аварийно състояние

Зам.-шефът на ДАМТН: Хората могат да спят спокойно с Божията помощ

Според Димитров осушаването на земния насип може да доведе до проблеми. Той посочи, че от гледна точка на опасност за населението най-напред трябва да се осигури свободен обем на язовирите.

По данни на началника на "Напоителни системи" в Шумен Христо Николов в момента нивото на язовир "Тича" е най-ниското за тази година. Той обаче увери, че все още няма място за притеснения за водоснабдяването, защото обемът е над половината от общия - в момента във водоема има 179,9 милиона кубични метра вода.

Санитарният минимум за питейно-битово водоснабдяване, приет за "Тича", е между 88 и 112 милиона кубика. Абсолютното критично ниво пък е 80 милиона.

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

По думите на Кирил Войнов няма критични точки в страната