Сретен Йосич, известен още като Йоца Амстердам, е участвал в организирането на множество убийства на български престъпни босове, съобщава сръбският вестник „Блиц", позовавайки се на източници от местните съдебни и полицейски власти.

Задържането му може да разкрие много от убийствата на мафиотски босове през последните десетина години.

Повечето убити са българи - лица, които са му сътрудничили при снабдяването и разпространението на кокаин от Латинска Америка за Европа. Става въпрос за Поли Пантев, Иван Тодоров-Доктора, Иван Стоянов и Косьо Самоковеца.

За сръбската полиция най-интересно е убийството на Поли Пантев, който бе застрелян на остров Аруба през месец март 2001 година.

Според вестник „Блиц" Пантев е убит след като измамил Сретен Йосич с близо половин тон кокаин. Само ден след това тялото му е открито в хотел "Сонеста" в Оранхестад, столицата на Аруба.

Впечатление прави и това, че срещу него са стреляли двама мъже със словенски паспорти - Папунич и Раданович.
Пантев, когото българската полиция смяташе за поръчител на няколко убийства в средата на 90-те години на миналия век, е убит с 4 куршума в главата. Това убийството и до днес все още не е разкрито.

Няколко месеца по-късно, Иван Стоянов-Кубето, близък на убития Поли Пантев е застрелян в София.

По това време, според сръбската полиция, Сретен Йосич е планирал да изпрати убийците си в Амстердам, за да отмъсти за ликвидирането на неговия египетски наркодилър Барсум.

Убийствата не спират и след ареста на Сретен Йосич на 20 юли 2002 година в София. След това той е екстрадиран в Холандия, а в България на негово място идва Ненад Миленкович, който става партньор на Константин Димитров - Самоковеца.

През месец декември 2003 година, Самоковеца, един от най-големите наркодилъри и наследник на Поли Пантев, е убит с един куршум в главата в центъра на Амстердам.

Месец преди екстрадирането на Сретен Йосич от Холандия в Сърбия, през месец февруари 2006 година, в центъра на София е убит и Иван Тодоров -Доктора. След като три години преди това под колата му е поставена бомба, този път Докторът не успява да оцелее.

Припомняме, Сретен Йосич беше задържан на 27 април в Белград по подозрение, че е поръчител на атентата срещу хърватския журналист и собственик на списание "Национал" Иво Пуканич.

Журналистът беше взривен в двора на редакцията на 23 октомври миналата година в центъра на хърватската столица Загреб.

Според „Блиц" за ликвидирането на Пуканич Йоца Амстердам е платил 1.5 млн евро. В обвинението срещу него се казва, че планът за убийството на Пуканич е изготвен в Черна гора.

Името на Сретен Йосич беше замесено в скандал със столичния кмет Бойко Борисов, след като сръбският наркотрафикант каза пред белградски съд, че по време на престоя си в България се е ползвал от помощта на Бойко Борисов - тогава главен секретар на МВР.

След избухването на скандала кметът на София поиска прокуратурата, ДАНС и МВР да разследват твърденията на Йосич. Прокуратурата вече се отзова на искането, а Борисов поиска и разсекретяването на случая „Йосич".

Сретен Йосич беше арестуван в България през 2002 година, след което бе екстрадиран в Холандия по искане на холандското прравосъдие. През март 2006 г. той е върнат в Сърбия, където е пуснат под гаранция. В момента срещу него се води дело за убийство.