За 3 месеца на телефонната линия за деца 116 111 е имало 18 000 обаждания. Това каза експерт от ДАЗД Весна Петрова, съобщи БНР. Тя обясни, че децата често се обаждали и задавали въпроси, свързани с проблеми с подрастването или семейни взаимоотношения.

На телефона те разговарят с психолози като с анонимен приятел, на който могат да имат доверие, обясни тя.

На номер 116 111 може да се обади всеки с въпрос, свързан с развитието на дете или да подаде сигнал за риск в средата.

След това експертите и сътрудниците отнасят сигнала до структури на МВР или до органите по закрила на детето.

Според Весна Петрова увеличена е бдителността и чувствителността на хората относно сигурността на децата, както нетърпимостта на гражданите при случаи на деца в риск.

По-рано днес бе съобщено, че Държавната агенция за закрила на детето се е самосезира за видео в социална мрежа, в което баща отнема детето си насила от майката. Клипът е качен тази сутрин в личния профил на майката във "фейсбук", съобщават от агенцията.

По нейни думи от две години и половина върху нея и двете и малки деца се упражнява домашно насилие от бившия ѝ съпруг.

News.bg припомня, че това не е единствения скорошен подобен случай. На 19 юли полицията в Перник започна разследване срещу насилие над дете. Причина затова бе публикуван видеоклип в социалните мрежи, където се вижда насилие над детето.

В клипа, заснет от самата майка, се чува как тя оправдава насилието с думите: "Понеже баща ти не те обича и мен не ме обича", преди да бие детето си.