Все повече българи определят дезинформацията като обществено вредна, отчита националния доклад за България в последния "Стандартен Евробарометър". За 73% от българите дезинформацията е проблем в национален план, а за демокрацията по принцип - според 81%. Този ръст на отрицателните нагласи към дезинформацията поставя България близо до средното равнище в ЕС, съобщават от "Евробарометър". Българите и останалите граждани на ЕС имат доверие на медиите като цяло, но се наблюдават специфики в отношението им към различни медийни канали. Българите по-често се доверяват на телевизията, интернет и социалните мрежи в сравнение с останалите си европейски съграждани. Делът на гражданите, които се чувстват уверени, че могат да разпознават "фалшиви новини", е сходен в България и другите страни членки на ЕС, но българите по-рядко споделят, че са изложени на недостоверно съдържание в медиите.

YouTube е основен проводник на фалшиви новини, твърдят организации

YouTube е основен проводник на фалшиви новини, твърдят организации

Платформата не се бори успешно с разпространението на лъжи

Запазва се тенденцията на ниско доверие на българите към ваксините срещу коронавирус като метод за справяне с пандемията от COVID-19. Докато на средноевропейско равнище едва 15% от гражданите не са получили нито една доза от ваксината срещу коронавирус, в България този дял е няколко пъти по-голям и обхваща мнозинството от респонденти (56%). Така България се нарежда на последно място в ЕС по ниво на ваксинация. Малко повече от половината от българите, поддържащи скептични нагласи към ваксинацията (26%), заявяват че никога не биха се ваксинирали срещу коронавирус. Средно за ЕС същото твърдят едва 8%.

Експертна група на ЕС ще бори фалшивите новини

Експертна група на ЕС ще бори фалшивите новини

Цифровата грамотност - ключова в борбата с дезинформацията според Мария Габриел

Българите продължават да имат по-високо доверие в Европейския съюз, отколкото в някои национални институции като правителство, парламент и съдебна власт. Европейската политика, насочена към справяне с пандемията, която получава най-широко одобрение в България, е подпомагането на предприятията и работниците, засегнати в най-висока степен. Въпреки че повечето българи остават оптимисти за бъдещето на Съюза, отчетливият спад спрямо пролетта на 2021 г. поставя България под средната тенденция в ЕС (България -55%, -9; ЕС - 62%, -4). От друга страна очакванията за бъдещето на европейските граждани са по-положителни в България, отколкото на средноевропейско равнище.

Под 40% от българите смятат ваксинирането за свой граждански дълг

Под 40% от българите смятат ваксинирането за свой граждански дълг

Отново се нареждаме на челно място по скептицизъм в ЕС