Сайтът за споделяне на видеа YouTube е основен проводник на онлайн дезинформация и не прави достатъчно, за да се справи с разпространението на лъжи в платформата си. Това твърдят световни организации, които се занимават с проверка на факти, предаде "Гардиън".

В писмо, подписано от повече от 80 групи, сред които Full Fact във Великобритания и Fact Checker на Washington Post, се казва, че сайтът играе ключова роля в разпространението на фалшиви данни за пандемията от коронавирус и е бил използван за опити за манипулации на последните президентски избори в САЩ.

"YouTube позволява платформата му да бъде употребявана като оръжие от безскрупулни участници, за да манипулират и експлоатират другите, както и да се организират и да набират средства. Настоящите мерки се оказват недостатъчни", се посочва в писмото до главния изпълнителен директор на компанията Сюзън Войжицки.

Организациите призовават YouTube, който е собственост на Google, да направи четири промени в дейността си: да се ангажира с финансирането на независими изследвания на кампаниите за дезинформация в платформата; да предоставя връзки към опровержения във видеоклипове, в които се разпространяват фалшиви новини; да спре алгоритмите си да насърчават повтарящи се нарушители и да направи повече за справяне с лъжите във видеоклипове, които не са на английски език.

Писмото е подписано от групи, които се занимават с проверка на твърденията на правителства и политици, както и с проверяване на достоверността на новини и публикации в социалните мрежи. В него се подчертава, че неуспехът на YouTube в борбата с дезинформацията е особено осезаем в глобалния юг - термин, който се отнася за страните от Латинска Америка, Азия и Африка.

Експертна група на ЕС ще бори фалшивите новини

Експертна група на ЕС ще бори фалшивите новини

Цифровата грамотност - ключова в борбата с дезинформацията според Мария Габриел