Едва 39% от българите смятат, че всеки трябва да се ваксинира срещу коронавирус като част от гражданския си дълг. Това е най-ниското ниво в целия Европейски съюз. Данните са от последното проучване на "Евробарометър", съобщава bTV.

Средно в ЕС масовата ваксинация се подкрепя от 66%. Рекордьор е Португалия, където цели 86% от гражданите са положително настроени към нея. Голямо одобрение има и в Малта, Испания и Швеция, където над 80% от хората смятат имунизацията за свой граждански дълг.

В проучването се посочва, че по-възрастните респонденти и тези с по-ниско образование е по-вероятно да подкрепят твърдението, че всички трябва да се ваксинират.

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

България е на последно място по процент на ваксинирани в ЕС

За цяла Европа също е на последните места заедно с Русия - с по 10% цялостна ваксинация

Според 51% от българите ползите от ваксините срещу коронавирус са повече от рисковете при средно 71% в ЕС. Подобен скептицизъм се наблюдава и в Словения. България е сред водещите страни по подкрепа на твърдението, че "Властите не са достатъчно прозрачни по отношение на ваксините за COVID-19".

Националната ваксинационна стратегия също няма особена популярност.

Българите са и сред най-слабо подкрепящите дигиталния COVID сертификат.

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Българинът иска да се ваксинира, но няма желание

Нито загрижеността за здравето ни, нито недоволството заради тегнещата заплаха от нови ограничения могат да ни накарат да се отправим доброволно към ваксинационните пунктове