След 14-дневна карантина, за да се гарантира здравето им, за Афганистан замина 40-тия контингент от български военнослужещи. В мисията българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

Припомняме, че контингентът прекара 14-дневна карантина в Рибарица. В тази връзка се проведе тържествен ритуал на летище в Пловдив заради изпращането на 40-ия контингент от Въоръжените сили на Република България за участие в мисията на НАТО в Афганистан.

С тържествен ритуал на летището в Пловдив контингентът бе изпратен за участие в мисията си на НАТО в Афганистан. Вицеадмирал Емил Ефтимов увери, че контингентът заминава в пълен състав и в добро здраве след преминаване на съответните тестове.

Поставят под карантина бойците от 40-ия ни контингент за Афганистан

Поставят под карантина бойците от 40-ия ни контингент за Афганистан

Личният им багаж, транспортирането, те самите - под строг контрол

Обстановката в Афганистан във връзка с разпространението на коронавируса е по-спокойна.

При нормален режим и ако той остане, ще се запази и ротацията и след 20 април у нас трябва да се върне 39-ия български контингент.

Структурата на четиридесетия военен контингент е със рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери. В състава му са включени до 160 военнослужещи. Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов от дирекция "Логистика" в Щаба на отбраната, старши национален представител е майор Симеон Симеонов от Съвместното командване на силите, помощник-национален командир е подполковник Светослав Някшолов от командването на Сухопътни войски, а командир на ротата за охрана е Христо Върбанов от военно формирование 42 800 - гр. Плевен.

Ще могат да вадят военните срещу коронавируса
Обновена

Ще могат да вадят военните срещу коронавируса

От БСП скочиха, че вирус не се бори с автомат