Много години апелирам към колегите на "Позитано" 20 (б.а. централата на БСП) да публикуваме стенограмите на парламентарната група, на Висшия съвет от събитията отвътре на 4 февруари 1997 г. Това посочи президентът Георги Първанов (2002 г.) пред събрали се историци, вицепрезидента Илиана Йотова и граждани по време на дискусия, организирана от Института Николай Добрев по повод 25 г. от паметната дата.

Така, както аз съм публикувал стенограмата от заседанието, на което се взема решение, в което Анастасия Мозер казва накрая "да благодарим на Добрев и Първанов, че въпреки съпротивата на своите съмишленици взеха тази позиция". Нейната позиция се потвърждава от самия Иван Костов и Петър Стоянов, който казва нещо подобно, а това е на 4 февруари 1997 г., минават няколко години и изведнъж възниква идеята за папките, това се случва след смъртта на Кольо Добрев, обясни той.

Първанов обясни това по медиите, в които на тази дата винаги започват да се публикуват снимки - на двете папки, които са носени от него (тогава лидер на БСП) и Николай Добрев - тогава вътрешен министър.

"Николай Добрев собственоръчно е записал, че връща връчения му мандат - какво има да обсъждаме, публикувано е. Това е документът, който трябва да отчитат всички историци, на 4-и февруари рано сутринта имаше изпълнително бюро, на което Кольо каза, че е направил всички възможни проучвания, а водещият заседанието Стефан Гайтанждиев каза "Дискусията е ясна, мнението на нашата опозиция остава непроменено, решението ще тежи на личната съвест на Добрев и Първанов", обясни още той.

Носихме си петното на предатели месеци наред, но не повече, защото 1999 г. с това бреме с този актив ние спечелихме местните избори тотално, ние ги разбихме, а Иван Костов, Бакърджиев, Михайлов, как обикаляха и какви ги приказваха - не само Ловеч, не само Бургас, спомни си още той.

Щом дойде 4 февруари, идва една снимка Добрев връща мандата, не е истинска, това е снимката, в която Петър Стоянов връчва мандата на Добрев, категоричен бе още Първанов.

Да, гражданският мир беше съхранен, не смятам, че ние можем, с Кольо и БСП няма да монополизираме това постижение, но за БСП 4 февруари не беше поредното снишаване, а ясна гражданска позиция, разумният компромис показа, че ние се разделяме с фетишизацията на властта

За тия 20-ина дни Добрев отслабна 13 кг, а аз само 8, спахме на дивана на "Позитано" отвън 30 дни, но това бяха демонстрации, летяха павета и блъскаха прозорците, особено на пресцентъра, съпротивата беше много тежка и обстановката за вземането на това решение беше драматична, спомня си още той.

Искам да има няколко измерения на 4 февруари - оттам започна идейната промяна на БСП, но аз го казах на друг форум и на друга партия - АБВ, аз се обърнах към моите колеги и приятели - да покажем, че промяната може да започне от нас, което значи, че си събрахме багажа и дойдоха млади хора, за добро или лошо - ние показахме такъв знак.

Първо беше идейната промяна, преди това се борих за социал-демокрацията на партията, водили сме тежки дискусии около формирането на партийната програма, намерихме баланс и когато новото ръководство пое нещата, акцентът се слагаше върху тази идея и това беше в основата на протегната ръка около партиите в този сектор за създаване на новата левица, заключи по темата той.

Илияна Йотова за промяната днес и родените на 4 февруари 1997 г. лидери

Илияна Йотова за промяната днес и родените на 4 февруари 1997 г. лидери

През 2020 г. хората бяха на площада, но градусът на отрицанието не бе по-нисък от 1997 -та