За празниците затворени пътища няма да има. Това увери в ефира на bTV шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Всички ремонти по магистралите са приключили, виадуктите на АМ "Тракия" също са отворени с нова настилка и маркировка, изтъкна Лазаров. За поредна година преди празниците АПИ съветва водачите да не са изнервени на пътя, да тръгнат навреме и да шофират внимателно.

В празничните дни, когато ще има голямо натоварване на пътната мрежа, АПИ спира движението на тежкотоварните автомобили по основните пътища – те ще бъдат ограничени на 23 декември от 16 до 20 часа, на 27-ми от 14 до 20 часа, на 30 декември от 16 до 20 часа и за „голямото прибиране“ на 3 януари от 14 до 20 часа.

Лазаров увери, че старият  път за Благоевград е в много добро състояние, може да се ползва, ако магистралата е претоварена - за нея пък има два входа.

Има готовност на поддържащите фирми за сняг, има материали в необходимите количества. Пътната настилка вече се поддържа във високите планински части, където има проходи, гарантира Лазаров.

Шефът на АПИ коментира и верижната катастрофа на АМ "Люлин" вчера, като сподели, че вината не е на поддържащата фирма, а причината е в гъстата мъгла и бавно движещ се автомобил, кто бързащ зад него водач не го е видял. 

За сезона има предвидени 60 милиона за почистване на пътищата , ако останат, те отиват за кърпенето на дупки на пролет, стана ясно още.

Лазаров не пропусна да отбележи работата на АПИ и по Северната тангента на софийското околовръстно. С нея мога да се гордея искрено, успяхме за много кратко време да изградим обект, който би се правил традицинно две или три години, като водихме и над 680 дела за отчуждаване. Преди Нова година се надяваме да изненадаме софиянци и гостите на столицата, доволен е той.

Никой не обича да плаща повече, да му вдигат таксите, призна Лазаров за скока в цената на винетките за догодина. За да имаме нормални пътища обаче, трябват пари. Поддръжката на пътищата е около 700 милиона, ние събираме около 200, мотивира увеличението той.