Сложна за организиране мисия. Така пред БНТ определи действията на спасителите в южната ни съседка Калоян Дончев, ръководител на пожарникарите, участвали в спасителните акции в Турция.

Българските спасители са се сработили. Със специализирано оборудване се издирвали хора, оцелели под руините. Една от спасителните операции е продължила около 22 часа. Това беше и най-дългата и най-изморителната спасителна операция, разказа Дончев. В крайна сметка е спасена жена, заклещена под руините.

Йордан Михайлов демонстрира как с машини се откриват хора под развалините. С камера се вижда къде е човекът под руините, за да не се нарани при разместване на разрушенията. Координацията на подобна организация е сложна, според пожарникарите.

За спасителите неприятен е въпросът колко живота са спасили, защото за тях всеки живот е ценен и раздават силите си за спасяването на всеки.

Припомняме, че през изминалия ден у нас се завърнаха спасителните екипи и лекарите от ВМА, които бяха изпратени да помагат на пострадалите от земетресенията в Турция. България бе една от първите страни, които се отзова след като земетресения с магнитуд над 7 удариха Турция и причиниха чудовищни разрушения.