Работихме по 17 часа на ден. Казахме им, че не искаме, че това не ни е по силите, но те не ни слушаха.

Това заяви в ефира на Нова телевизия една от двете сестри, чието семейство е участвало като артисти при нечовешки условия в цирк в Италия.

Припомняме, в края на март полицията в Италия спаси двете български момичета, които са били принуждавани да плуват в басейн с пирани и змии като част от циркова програма.

По-голяма от тях, на 19 години, разказа, че е заявила на началника си, че е имала претърпени две операции и не желае да участва в подобни неща, но това не е повлияло на решението му тя и сестра й да участват в програмата.

Всеки път преди да вляза в басейна с пирани се кръстех, каза още тя. Момичето разказа, че преди тя да започне да работи в цирка в него е бил нает друг българин, който също е влизал в басейна с пираните. При него обаче те са били хранени, докато при участието на момичето те са оставяни гладни.

Казах на шефа, че кракът ми е парализиран, че ми тече кръв, но той се правеше, че няма нищо...

Българката допълни, че при едно участие дори е била ухапана. По думите й, тя е тръгнала да излиза от басейна, но един от началниците й в цирка я е бутнал обратно вътре. Тогава тя е била ухапана. След това никой не й оказал медицинска помощ.

Казах на шефа, че кракът ми е парализиран, че ми тече кръв, но никой не ми помогна, каза тя. Правеше се, че няма нищо. За тях ние бяхме едни роби, допълни момичето.

Докато тя е била вкарвана с басейн с пирани, 15-годишната й сестра е била поставяна в кутия, а върху нея са били изсипвани змии.

Влизах в кутия, сядах по турски и ми изсипваха змии, а после и една тарантула, разказва тя.

Баща ми каза, че ако ме е страх да си затварям очите и аз така и правех, допълва 15-годишната. Момичето също е пострадало, като сестра си - то е било ухапано от змия. Тя също е оставена без никаква помощ и лечение.

Бащата на двете деца от своя страна неколкократно заяви, че е искал да влиза при пираните и змиите вместо децата си, но началниците му казали, че искат това да се прави от момичета.
Съпругата му уточни, че когато са заминали, са знаели, че ще работят като общи работници. Тя дори не е искала по-малкото й дете да пътува с тях, но не е имало на кой да го оставят в България.

Направиха ни артисти за 5 минути,
допълва по-голямата й дъщеря.

На цялото семейство не е било плащано за нечовешката им работа. Родителите казаха още, че две седмици децата им не са получавали и храна. Те са изчаквали да получат някакви пари, за да могат да се върнат в България. А помощ не са успели да получат, защото не знаят италиански и не е имало към кой да се обърнат.

Семейството е било спасено, след като по време на представление зрител от публиката е видял как едното от момичета е било ухапано. Тогава той сигнализирал на властите за случващото се в цирка.

Сега семейството е категорично, че никога повече няма да се върне в Италия. Майката от своя страна заяви, че дори и да замине отново да работи някъде извън България, то в никакъв случай няма да вземе децата със себе си.