Забранява се износ на наличните запаси от предпазни медицински средства. Това е гласувано на извънредно правителствено заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка. В рамките на заседанието беше прието изменение на РМС № 159/2020 за предприемане на мерки във връзка със заболяването COVID 19.

Тази забрана подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави-членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

С решение 159/2020 Министерският съвет прие най-спешните и необходими към онзи момент мерки, като реакция на разпространението на заболяването COVID 19.

На 15 март 2020 г. влезе в сила Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията, който цели да ограничи износа и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще. Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

В тази връзка точка 5 от РМС № 159/2020 се изменя, като се забранява износът на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение за износ, издадено по реда и условията на Регламента от министъра на здравеопазването или оправомощено от него лице.

Забраната е в сила за периода на действие на Регламента за изпълнение на Комисията.