От земеделското министерство забраниха лова и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Заповедта е разписана лично от министъра в оставка Десислава Танева.

Целта е "да се предпазят животът, здравето и имуществото на гражданите", съобщиха от пресцентърът на ведомството.

Забраната се въвежда заради разпространението на птичи грип, което придоби доста големи размери за доста кратко време.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на изпълнителните директори на агенцията по безопасност на храните и на агенцията по горите.

Забраняват пазарите на птици и свине в Бургаско

Забраняват пазарите на птици и свине в Бургаско

И орнитоложките дружества да следят за разпространение на птичи грип

Веднага след като от министерството пуснаха съобщението за забраната, се появиха коментари на недоволни ловци из интернет пространството, специализираните сайтове и форумите за лов и риболов. Едно от нещата, което най-много ги дразни, е липсата на срок и това, че заповедта е до второ нареждане.

До момента в България има 15 огнища на птичи грип или т.нар. инфлуенца при птиците. При домашните птици са констатирани в пет административни области: Видин, Враца, София, Пловдив и Монтана. Едно огнище е отбелязано и при диви птици - в Ямболско, където са намерени две мъртви чапли.

Въпреки че в Бургас например няма намерен птичи грип, от областната управа забраниха любителския риболов и достъпа на хора до водоемите, обитавани от диви птици.