Бързо приключи протестният митинг на тютюнопроизводителите в община Хаджидимово. По-рано днес стана ясно, че протестът е забранен "от високо".

Това съобщи Иван Сабахлъков от инициативния комитет, цитиран от БТВ. Той уточни, че забраната е дошла в късните часове на вчерашния ден от "високо ниво", но не уточни от къде точно.

Сабахлъков обясни, че в резултат на тази забрана е променено и издаденото им разрешение от кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев и така на практика на тютюнопроизводителите се забранява да спират движението на международния път, водещ към граничния пункт "Илинден"- "Ексохи".

Причината, която е била изтъкната на тютюнопроизводителите е, че е забранено посещението на лица в зоната, непосредствено пред граничния пункт.

"Предполагам, че става дума за 2-километрова зона пред самия пункт, защото поне такова беше ограничението преди години", уточни Сабахлъков. Той посочи също, че заедно с колегите му, подготвящи протеста са безкрайно разочаровани от реакцията на българската държава.

При това положение тютюнопроизводителите се събраха на площада в Хаджидимово.

Хора от инициативния комитет заявиха, че недоумяват как гръцките власти допуснаха фермерите им да блокират в продължение на седмици всички гранични пунктове с България, а българската държава, която трябва да защитава техните интереси им забранява да протестират за три часа.