Въвежда се временна забрана за влизане на територията на Република България на лица и пътни превозни средства от Република Турция.

Забраната се въвежда със заповед на здравния министър Кирил Ананиев и влиза в сила от утре, 24 април и важи до 26 април включително.

Забраната важи за граничните контролно-пропускателни пунктове: Лесово - Хамзабейли, Капитан Андреево - Капъкуле, Малко Търново.

Забраната не важи за тежкотоварния трафик, като се прави изключение за превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии.

От утре започва свещения месец за мюсюлманите Рамазан и информацията е, че много български турци се канят да посетят родните си места.

Мюфтийството призова да се спазва карантината

Мюфтийството призова да се спазва карантината

Болните и лицата след 60-годишна възраст да не посещават джамиите

Министерството на външните работи на Република България призовава българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания, освен ако това не е абсолютно необходимо. Призивът важи и за всички български граждани, които пребивават постоянно в чужбина.

От МВнР напомнят, че и след отпадането на забраната за пътуване между България и Турция, гражданите ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела телефонен разговор със своя турски колега Мевлют Чавушоглу, с когото е обсъдила въвеждането на тези временни мерки, които са в интерес на гражданите и на двете страни.

Главното мюфтийство отправи призив мюсюлманите да останат по домовете си, джамиите в страната ще останат затворени, а молитвите ще бъдат излъчвани по интернет. За празниците мюфтийството е подготвило богата програма. 

От Националния оперативен щаб са отправили препоръки и начина, по който ще се спазва традицията с раздаването на храна.