Зачестяват повредите по електропреносната мрежа заради кражба на кабели, алармират от ЧЕЗ.   

Само за миналата година щетите от подобни посегателства надхвърлят 3.2 млн. лв.

„Все по-често ставаме свидетели на повреждане на съоръжения за хиляди левове, което създава предпоставка за инцидентни и мащабни аварии, засягащи голям брой потребители. ЧЕЗ противодейства според възможностите си на посегателствата. Въпреки предприетите мерки преките и непреките щети от кражби на съоръжения за изминалата година надхвърлят 3.2 млн. лв.“ – коментира Димо Петров,  директор „Реализация на инвестициите“ в ЧЕЗ.

През този месец компанията започва подмяна на обелени кабели в столичния район „Подуяне“. В проекта ще бъдат вложени 180 хиляди лева. Очаква се това да  подобри електрозахранването на 20 000 потребители на електроенергия.

Мярката се налага след поредната кражба на медния екран на кабели за средно напрежение през април тази година.

Компанията ще инвестира 676 хиляди лева общо в 32 обекта в Западна България.  От тях в района на столицата ще бъдат вложени 388 хиляди лева, а в извън София – 288 хиляди.

В Софийска област са предвидени 72 хиляди лева за реконструкция на мрежата и изнасяне на електромерни табла в Ботевград и Костинброд.

В област Монтана ще бъдат вложени 33 хил. лева, в Плевен 25 хил. лева, а в областите Видин и Враца по 20 хил. лева, основно в присъединяване на нови клиенти.