България и българският народ се опълчиха на омразата, расизма и ксенофобията.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя направи изявлението на откриването на ритуалната седерна вечеря - началото на еврейския празник Песах, на която външният ни министър е домакин за втора поредна година.

Сред гостите бяха представители на религиите у нас, българската общественост и дипломатическия корпус.

Това съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

В години, когато за съжаление виждаме растящ национализъм, прояви на ксенофобия и език на омразата, имаме нужда от повече подобни инициативи, посочи Екатерина Захариева.

Захариева изрази радостта си от налагането на традицията за подобна вечеря, организирана от МВнР, и направи равносметка на начинанието.

Снимка 419938

Източник: МвНР

Година след като се събрахме за пръв път отново всички заедно, България вече е пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Това показва, че нашето правителство, народ и общество избраха да се наредят сред онези страни, които се опълчват на омразата, расизма и ксенофобията", каза тя. "Ние сме решени да учим децата си на история, за да може черните страници в нея никога да не се повторят", подчерта министър Захариева.

Нека помним, не забравяме и бъдем толерантни, пожела в заключение Екатерина Захариева.

Ако досега борбата с езика на омразата и антисемитизма беше дело само на еврейската общност, днес МВнР, министър Захариева, Георг Георгиев, българската дипломация и държавата обединиха усилията си,

Това заяви председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар.

Той призова да отстояваме своите демократични ценности.