Среща с представители на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Агенцията по вписванията инициира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на МвНР.

Тя бе организирана по повод сигнали за откази на български консулски представители в чужбина да удостоверяват подписите на договори за прехвърляне на дружествени дялове по чл. 129 от Търговския закон.

Въпросът е принципен и трябва спешно да намерим решението му. - заяви министър Захариева. - За нас най-важното е да гарантираме качествено обслужване на гражданите зад граница, но в същото време то не бива да носи риск.

Според вицепремиера първата стъпка, която трябва да се предприеме в тази посока, е свързването на базите данни на Нотариалната камара и на МВнР. Така консулските служители и нотариусите ще могат да проверяват истинността на даден документ в информационните системи.

В хода на разговора бяха обсъдени конкретни действия за осигуряването на взаимен достъп, за да се гарантира безопасността при извършване на заверките.