Очаквам от 15 юни да възстановим движението в ЕС и съседни държави. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, съобщи БГНЕС.

Дори и да се възстанови и облекчи придвижването, всичко това ще става със спазване на социална дистанция, изисквания в самолетите, хотелите и всички изисквания, които всяка страна ще запази почти през цялото лято, подчерта Захариева.

Тя подчерта, че външно министерство запазва препоръката си към българските граждани да пътуват само в краен случай.

Захариева заяви, че Европа вече не е в центъра на кризата, както е била преди около 3 седмици. Сега има континенти, които са много по-тежко засегнати.

Една от целите е възстановяване на свободния общ пазар - едно от най-важните достижения н Европейския съюз, коментира още тя.

Във връзка с плана на ЕС за преодоляване на икономическите последици от кризата с COVID-19, външният министър коментира, че план за възстановяване е нужен възможно най-скоро. Не са тайна споровете между тези, които искат повече грантове и заеми.

Очакваме предложението на Комисията. За нас е важно да има равен достъп до всички държави и критерият да не е само броят на заразените и починалите, защото, в крайна сметка, всички икономики пострадаха, заключи още Захариева.