Турци ,превозвали около половин милион евро, са задържани на "Дунав мост 2" по обвинение за пране на пари, съобщи Агенция "Митници".На 11.11.2020 г., на ГКПП Дунав мост 2 Видин - Калафат, митнически служители са спрели за проверка пристигащ от Румъния товарен автомобил - влекач с полуремарке, с унгарски регистрационен номер. Превозното средство се движело от Германия за Турция. Камионът се е управлявал от гражданина на Турция М.Д. В него пътували двама негови сънародници - И.А. и О.К., които заявили, че пътуват на автостоп. Отрекли са да имат забранени стоки, валута, ценности над допустимите ограничения.

При проверка на автомобила, в товарното му помещение, са били открити лични вещи и крупна парична сума. В кабината са били намерени раница и найлонова чанта, съдържащи еврови банкноти от различни купюри. За тях пътуващият в камиона И.А. е обяснил, че са негови. Работещите по случая митнически и полицейски служители са установили точния размер на паричната сума - 450 020 евро. Тя е иззета, както и МПС, което е веществено доказателство по образуваното досъдебно производство.

Туристки си скриха хероин в обувките и дрехите

Туристки си скриха хероин в обувките и дрехите

В автомобила са пътували седем българи

Тримата чужденци са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпно деяние - прикриване на произхода, местонахождението и движението на паричната сума, придобита чрез престъпление. Понастоящем, с постановление на наблюдаващия прокурор, те са задържани за срок до 72 часа.

Предстои съдът да се произнесе по внесеното от Окръжна прокуратура - Видин искане за определяне на мерки за неотклонение "задържане под стража" срещу обвиняемите. Обвиняемите нямат адрес в страната, спрямо тях има данни за съпричастност към трафик на пари и наркотици. Освен това са опитали да напуснат ГКПП пеш, с цел осуетяване на проверката.