Факт е, че в последно време в страната минималната работна заплата расте прогресивно. Според "Евростат" към началото на тази година заплатата на българския работник е отбелязала максимален растеж от 2008 г. насам.

Според социолозите голям дял в този растеж имат чуждите компании, които правят свои клонове на наша територия и наемат наши квалифицирани кадри.

Много хора се ориентират към работа в авторитетна и просперираща международна компания, осигуряваща конкурентна работна заплата на своите служители, както и доста допълнителни привилегии.

Каква може да е ползата за всеки, който избере такава работа?

Съвременна работна среда

Противно на практиката при българските компании, чуждите имат стройни правила за управление и мотивиране на служителите си. Главният фактор, разбира се, е заплащането. Обикновено чуждите компании формират заплащането в зависимост от сложността на задачите, които поема служителят, и начина на изпълнението им. Винаги съществува опцията за увеличаване на заплатата при наличието на проявено усърдие от страна на служителя. Допълнителни стимули могат да бъдат билети за културни или спортни събития, почивки, карти за отстъпки и др.

Голям плюс в професионалната автобиография на всеки служител

Може и да не смятате да работите цял живот в една-единствена компания, дори и тя да е лидер в своя бранш. Самият факт, че сте работили в определен период от време за тази компания, е достатъчен плюс в трудовия ви стаж. Това е авторитетен факт, който определено ще привлече погледа на някоя друга такава компания, която, за да ви заинтригува, ще ви предложи подобаващи условия на труд и конкурентна заплата.

Шанс за израстване в кариерата

В такива компании добрите качества и професионализъм никога не остават незабелязани. Рано или късно добрите служители си проличават и управата им дава възможност за кариерно израстване.

Шанс за работа в друг, по-добър офис на фирмата

Международните компании не се ограничават само с увеличаване на заплатата и повишаване в службата. Квалифицираните и амбициозни служители често биват премествани в по-проспериращите офиси на фирмата в страната и чужбина.

Една от най-желаните и коректна към своите служители компании в страната е БТЛ Индъстрийз. Практика на фирмата е да проучва предварително какви са работните заплати на различните позиции и след получаване на информацията да предлага около 10% по-високо заплащане за същите позиции.

БТЛ Индъстрийз има и една своя запазена марка. Тя предлага нещо, което никой друг не предлага на нашия пазар, а именно, гъвкаво работно време за всички служители, включително и тези от склада и производството.

В компанията всеки човек преценява в колко часа ще започне работа според собственото си удобство. Някои хора започват в 5.00 ч. сутринта, други — в 10.00 ч. преди обяд. Има много фирми, които го правят, но това е привилегия за високи позиции, никой не го предлага за работниците. Друго сериозно предимство на БТЛ Индъстрийз в момента в Пловдив е, че няма работа на смени, което е изключително важно за хората. Повечето фирми назначават втора и трета смяна с цел да не плащат повече за заплати, но това е натоварващо за хората.

БТЛ Индъстрийз, с цената на това да не намаляват себестойността, просто наемат повече хора и площи.