Националната комисия за борба с трафика на хора стартира ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Кампанията се провежда под наслов "Трафикът на хора съществува" и цели да повиши осведомеността на обществото относно механизмите за въвличане в престъплението, както и да насочи вниманието към конкретни признаци за идентифициране на жертви на трафик с цел трудова експлоатация.

Заради пандемията от коронавирус нарастващата безработица създава предпоставки за приемане на съмнителни предложения за работа, което реално увеличава риска от въвличане в трафик с цел трудова експлоатация, предупреждават от Комисията.

Те съветват, преди да приемем определена работа, да си зададем следните въпроси: Личните ти документи са отнети? Нает си без да си наясно къде отиваш? Плащат ли ти малко, или връщаш дълг? Работиш без договор? Казват ли ти как да се държиш? Страхуваш ли се? Липсват ли ти достатъчно храна, прилични работни дрехи, здравни грижи, почивка или сън?

Увеличават се случаите на трудова експлоатация

Увеличават се случаите на трудова експлоатация

Безплатна телефонна линия 0800 20 100 за превенция на трафика на хора

Националната комисия за борба с трафика на хора съветва, преди заминаване на работа България да се информираме обстойно за всяка стъпка.

Често фирми или конкретни лица, особено в по-малките населени места, търсят работници и им обещават невероятни условия за сезонна или временна работа, предупреждават от Комисията.

Те посочват, че при трафика на хора предварителните договорени обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд. Те призовават в случай на беда да се свържем с българското представителство в съответната страна.