На Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100 приемат сигнали и дават информация за превенция на риска от попадане в експлоатация. Това става вече втора година, съобщиха от Фондация A21.

Линията е напълно безплатна за страната, денонощна и анонимна. За изминалата година към Линията са постъпили над 500 обаждания от българи от страната и чужбина. Над 200 от тях са за сексуална и трудова експлоатация, злоупотреба с лични данни, сигнали за некоректни работодатели и други високорискови ситуации.

Зачестяват обажданията, свързани с обяви за работа в чужбина. Все по-често се обаждат хора, които имат нужда от повече информация и искат да проверят дали дадено предложение за работа, което обмислят, не крие опасности от измама, експлоатация и попадане в ситуация на трафик.

Германската полиция арестува българин за трафик на хора
Обновена

Германската полиция арестува българин за трафик на хора

Извършени са арести в Берлин, Бремен, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония

Увеличават се обажданията за проверка на обява за работа, намерена в Интернет, която съдържа подозрителна информация. Често изискванията за длъжността са твърде ниски или никакви. Липсва и информация за контакт с работодателя.

Много често кандидатите за дадена позиция са одобрявани без провеждане на интервю и без да осъществят личен контакт с потенциалния си работодател или с представителя на посредническата фирма.

Национална кампания срещу трудовата експлоатация на българи в чужбина

Национална кампания срещу трудовата експлоатация на българи в чужбина

21 млн. стават жертви на трудова експлоатация годишно

Жена се допитва до експертите на Линията, след като е намерила обява за работа в чужбина през страница във Фейсбук. В офертата е предоставен само имейл адрес. След като тя изпраща кандидатурата си за обявената позиция, са й поискали снимки и копие от личната й карта. Заявяват й, че е одобрена и получава по имейл самолетен билет за след два дни без интервю и без комуникация на живо с работодателя.

Проверката показва, че фирмата не е лицензирана за предоставяне на посредническа дейност на български граждани, както и че има предистория като некоректен работодател. Жената е информирана и по този начин е предотвратено нейното евентуално експлоатиране.

Все по-често българските граждани биват измамени и въвлечени в трафик на хора през социалните мрежи. Два са най-честите сценарии така наречения loverboy модел на изграждане на романтично взаимоотношение и фалшиво предложение за работа.

Манолова призна за експлоатацията на труда у нас

Манолова призна за експлоатацията на труда у нас

В края на септември работникът ще може бързо да си взема дължимото от работодателя

В първия случай трафикантите осъществяват контакт с потенциалните си жертви чрез чат в някоя социална платфора.

Така скъсяват емоционалната дистанция, печелят доверие, представят се като общителна, а дори и романтична личност.

Често с течение на времето се развива романтична връзка между трафиканта и набелязаната жертва, печели контрол над жертвата и съумява по-лесно да я експлоатира.

14 сигнала за трудова експлоатация са получени до месец май

14 сигнала за трудова експлоатация са получени до месец май

За три години се увеличи броят на досъдебните производства за трафик на работници

Съветваме хората да не изпращат личните си данни по имейл, както и да обръщат особено внимание на следните неща, когато търсят работа в страната или чужбина, съветват от фондацията.

Съветите са:

  • - Вижте изискванията към кандидата, какво предлага работодателят и каква е трудовата характеристика за длъжността; Съмнително е, ако в офертата няма списък с изисквания като опит, определени умения, владеене на език (за чужбина).
  • - Обърнете внимание и на клауза за конфиденциалност - дали в договора присъства текст, който забранява на служителя да споделя с трето лице информация за длъжността, условията на работа или подробности около естеството на работа;
  • - Клауза за прекратяване на договора - дали в договора има клауза, при която служителят дължи неустойка на работодателя в случай, че реши да напусне работа;
  • - Заплащане - дали е подозрително високо и нереалистично;
  • - Работно време - дали е регламентирано и ако да, дали е съгласно Кодекса на труда;

От фондацията съветват кандидатите да потърсят и официална информация за фирмата - дали информация за работодателя/фирмата е достъпна онлайн, упоменат ли е физически адрес, предоставен ли е контакт на лице за връзка;

Нашенците често стават жертва на трудова експлоатация зад граница

Нашенците често стават жертва на трудова експлоатация зад граница

Най-често в земеделие, строителство, хотелиерство

Фондация A21 е глобална неправителствена организация с представителства в 11 държави по целия свят. Сферата на дейност на фондацията е борбата срещу съвременното робство - трафика на хора, в което живеят над 20 млн. души по цял свят днес.