От днес започва ловният сезон на дребен пернат дивеч.

Стартът беше даден тази сутрин в землището на варненското село Баново от заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Заради предприетите мерки за ограничаване на африканската чума по свинете преди ловния излет беше проведен инструктаж на ловците.

Заместник-министърът напомни, че ще трябва да се спазват задължителни санитарно-хигиенни правила, като се почистват и дезинфекцират обувките след ловните излети с вода и сапун при напускане на ловните територии и преди навлизане в населени територии, както и да се почистват и дезинфекцират ловните стикове и съоръжения и ловното облекло. Необходимо е да се прибират в обезопасени опаковки и да не се изхвърлят в природата и на нерегламентирани места битови отпадъци след консумирана храна, за да се предотврати възможност за разнасяне на заразата.

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

БАБХ се оплаква, че ловците не помагат в борбата с чумата по прасетата

От миналото лято до сега има 35 случая на заболели диви прасета

Припомняме, вчера стана ясно, че се предвиждат промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

Заради растящия брой на огнищата на заболяването преди дни земеделският министър забрани лова в районите с африканска чума.

Миналият месец пък от Агенцията по храните се оплакаха, че не получават подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия.

 Танева забрани лова в районите с африканска чума

Танева забрани лова в районите с африканска чума

Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода...