До 26 август кметовете и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно са унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство. Това обяви земеделският министър Десислава Танева във Велико Търново след срещата й с областните управители и представители на Националното сдружение на общините.

Танева увери, че няма да бъде допусната спекулация в списъците за компенсация да попаднат хора, които не са гледали прасета. По нейни думи списъците ще са публични и отговорност ще носят кметовете.

Земеделският министър обясни, че ще бъде поискано от стопаните да не отглеждат нови животни една година след доброволното усвояване, а който все пак реши обратното, да продължи с условие за биосигурност.

300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева

300 лв. за задния двор са достатъчни, убедена Танева

Според нея мерките за биосигурност не са тежки за стопанствата

Както Танева, така и нейният заместник Янко Иванов бяха категорични, че няма как да бъдат изпълнени исканията на протестиращите в Сливенско за удължаване на срока за регистрация на прасетата и обезщетяване на стопаните при същите условия, както за промишлените ферми. Причината е, че те са незаконни.

Според предварителните прогнози щетите за промишленото свиневъдство от заболяването до момента възлизат на 15 милиона евро.

Земеделският министър благодари на всички стопани, които са се включили заедно с държавните органи за максимално ограничаване на щетите, така че България да стане държава, която сравнително бързо се е справила с този проблем.

Тя каза още, че на територията на страната има 2795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности.

"Разчитаме основно на тях за депопулация на дивата свиня. Държавата може да се справи с африканската чума по свинете само ако работим заедно в тази посока", категорична бе министър Танева.

Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че според земеделския министър 300 лева финансово стимулиране са достатъчни за личния двор.

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Той вижда и нужда от промяна на правилата в планинския туризъм

Въпреки всички предприети до момента мерки обаче заразата продължава да се разраства.

Вчера стана ясно, че две диви прасета край Доспат са с положителна проба за чума. Заради заразата бяха умъртвени 80 000 прасета в Русенско.

Министърът на околната средаи водите Нено Димов заяви, че чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.

Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората.

На протест на стопаните в Първомай омбудсманът настоя държавата да обезщети собствениците на прасета.

Земеделският министър Десислава Танева издаде заповед, с която забранява лова в районите с африканска чума по свинете.

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор, на което Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.

Умъртвиха 80 000 прасета заради чумата в Русенско

Умъртвиха 80 000 прасета заради чумата в Русенско

Евтаназирането на животните в областта продължава