Осмо денонощие остава блокадата и протеста на животновъдите при сливенското село Крушаре, съобщи bTV.

Безсрочен става протестът срещу мерките на държавата в ямболското село Безмер.

Недоволните стопани на домашни прасета се събират отново там тази вечер. Te обявиха, че няма да заколят животните си и блокираха главния път в селото.

Вчера при протестиращите в Крушаре дойде областният управител на Сливен, а те му предадоха исканията си към държавата.

Те настояват за промяна в режима на регистрация на стопанствата тип "заден двор" и обезщетения за стопаните, които вече са заклали животните си.

Две диви прасета край Доспат с положителна проба за чума

Две диви прасета край Доспат с положителна проба за чума

Общо 11 мъртви прасета са открити в Смолянско

Първи протест на стопани на домашни прасета се проведе и във Варненско. Стигна се и до блокада на главния път Варна-Бургас. Хората недоволстват, че трябва да умъртвят прасетата си, въпреки че във Варненска област все още няма регистрирано огнище на африканска чума.

По информация на Нова телевизия от днес започват проверки за неумъртвени прасета в Плевенско. Стопаните, отглеждащи домашни свине имаха срок до петък да ги умъртвят доброволно. Заповедта се отнася за 20-километровата зона около промишлените свинекомплекси в областта.

Инспекторите ще проверят първо селищата, разположени в непосредствена близост до фермите. Кметовете на тези населени места трябва да имат готови списъци със стопаните, които отглеждат прасета.

Умъртвиха 80 000 прасета заради чумата в Русенско

Умъртвиха 80 000 прасета заради чумата в Русенско

Евтаназирането на животните в областта продължава