Близо 80 000 прасета са умъртвени до момента в Русенско. Това стана ясно след заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия заради усложнената обстановка по отношение на чумата по свинете в региона, съобщава БГНЕС.

Евтаназирането на животните от свинефермите в Николово и Бръшлен е приключило на 1 и 4 август, а в момента тече процедурата в свинекомплекса в Голямо Враново. До вчера там са умъртвени 6000 свине, с което общият брой на умъртвените досега животни в областта е 79 300.

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Димов чака да мине кризата с чумата, за да се предприемат нови мерки

Той вижда и нужда от промяна на правилата в планинския туризъм

По отношение на броя прасета в лични стопанства тип "заден двор" на заседанието стана ясно, че, че към момента в община Бяла има 13 регистрирани прасета, като те са в 8 стопанства в 3 населени места. В община Ветово всички 14 регистрирани прасета вече са умъртвени. В община Две могили ситуацията е същата, като от миналата седмица и там има 3 прасета, отглеждани от двама стопани. В Ивановско има две прасета в село Кошов, като се очаква днес и те да бъдат умъртвени. В Русе има 3 прасета в лични стопанства, като в Червена вода са 2 регистрираните, а в село Тетово има 1 нерегистрирано. На територията на общините Сливо поле и Ценово пък към момента не се отглеждат прасета за лична консумация.

Предвижда се всяка седмица да се провеждат заседания на комисията, а областният управител да поддържа постоянен контакт с всички отговорни институции.

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение
Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни