Започва подготовката на паметника на връх Шипка. След него ще започне и планираният ремонт. Плановете предвиждат цялостно обновяване на фасадите, префугиране и подмяна на облицовъчните камъни при нужда. Също - обновяване отвътре, съобщи БНТ.

За да започне реставрацията и консервацията на монумента трябва да се направи първо обследване на фасадите. Това е най-сложната част от предстоящите дейности, като за целта трябва да се осигури и безопасен достъп на експертите да достигнат до всяка точка, тъй като според директора на музея при самото изграждане на Паметника са допуснати доста грешки, приет е с дефекти и всичко това се натрупва с времето.

Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години. След извършване на обследването ще се направи инвестиционен проект, който трябва да реши проблема с проникването на влагата.

С 210 000 лв. реставрират Паметника на връх Шипка

С 210 000 лв. реставрират Паметника на връх Шипка

Министерството на културата ще осигури необходимите средства

Има вероятност ако обследването покаже, че Паметникът е опасен, да бъде затворен за посещения. Това каза Д-р Чавдар Ангелов - директор НПМ "Шипка Бузлуджав. Към момента има предписание, касаещо само външната му част. Заради падащи парчета е поставена ограда, която ограничава достъпа на посетителите до фасадата на монумента.

Миналата година приключи цялостната реставрация на лъва на Паметника на свободата на връх Шипка, който разкри нови тайни, обясни той.

Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" притежава статут на единична историческа недвижима културна ценност с категория "национално значение". Дори в периода на усложнена епидемична обстановка, след като отново отвори врати през май, в почивните дни е посещаван от стотици граждани. През миналата година той е бил посетен от 90 000 туристи от България и света.