Пунктове за изкупуване на вторични суровини и какви ли не места са пригодени за извършване на секс услуги у нас.
Това разкрива изследването "Проституцията в България - заплахи за човешката сигурност", чийто автор е политологът д-р Стойчо Стойчев, преподавател в СУ "Климент Охридски". Зад националното изследване, представено днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски", стои Институтът за национални и международни изследвания.

Стойчев е подбрал темата не само защото му е интересна в чисто изследователски план, но и защото няма много изследвания по темата проституция.

По-голямата част от контингента секс труженички у нас са млади момичета между 16-23 години от социално уязвими семейства. Все по-лесно става склоняването им към проституция.

Положителното обаче, което изследването откроява, е, че сегментът се свил. "Намаляха проституиращите на улицата поради това, че отпаднаха трудовите ограничения за работа в Западна Европа", коментира политологът.

За проститутките вече е по-изгодно да работят в Холандия, Германия, Белгия, където има и базови гаранции за тяхната сигурност. Там те печелят повече и клиентите са по-добри. Това стимулира и сводниците да изнасят тези жени за чужбина.

В България момичетата се тестват дали могат да привличат клиенти, дали са лоялни към сводниците и чак тогава се извеждат.

Проститутките на пътя са намалели и поради това, че старите междуградски пътища се замениха от магистрали. Въпреки това предлагането е най-често срещано на следните места: пътя Девня - Варна, Пазарджик - Пловдив, пътя преди Видин, пътя Плевен - Русе, Околовръстния път на Стара Загора и други.

Във високия слой попадат момичета, които се предлагат в клубове, стриптийз барове и модни агенции. Те работят като танцьорки, модели и по-рядко правят секс с клиенти. Цените в този сегмент са различни - варират от 200 лв. на час до 1300 лв. за цяла нощ, сочи изследването.

Контактът с клиентите става чрез брокер, а за моделите има и каталози. Момичетата преценяват подходящ ли е клиентът. А клиентите са обикновено политици и бизнесмени.