В новия доклад за върховенството на закона за България една от препоръките на ЕК ще е за медиите.

Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков на форум, организиран от Съюза на журналистите в България (СБЖ). Темата бе бъдещият регламент "Европейският законодателен акт за свободата на медиите", който се очаква да стане факт до края на 2023 г.

Не е достатъчно да изпълним препоръката за медиите чрез европейския акт и да "чакаме да ни кажат какво да правим", изтъкна Зарков. По думите му трябва да имаме роля, да участваме в дебата сега, за да се възползваме от резултатите утре. След окончателното одобрение на безпрецедентния европейски акт за свободата на медиите, той ще стане част от европейското, съответно българското право, добави министърът.

Темата за свободата на медиите е и част от дебата в Съвета за върховенството на правото, чиито съпредседатели са Крум Зарков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. Те се ангажират да предприемат действия срещу т.нар. дела шамари срещу журналисти, медии и неправителствени организации, по които вече се работи в Съвета.

Министърът на правосъдието сподели, че Европейският акт за свободата на медиите обхваща и начина на финансиране, медийната конкуренция и цял един сектор с всичките му аспекти. Никое правителство не може да се справи адекватно с тези задачи без помощта на хората, всекидневно заети с тази работа, убеден е Зарков.

"Свободата нито в медиите, нито където и да е, не се декретира. Каквото и да се напише в европейския законодателен акт или другаде, тя е въпрос първо на светоусещане и на смелост за нейната защита", допълни министър Зарков.

Държавният департамент посочи старите слабости на България

Държавният департамент посочи старите слабости на България

Те са корупцията, малцинствата и незаконните арести