Цената на слънчогледа върви нагоре (1.70- 2 лв.), но това е заради това, че най големият производител на слънчоглед е във война. Имаме достатъчно слънчоглед и той е изкупен от хората-производители още есента, когато цената беше нормална. Когато се търси един продукт много, нормално е цената да върви нагоре. Това каза пред БНТ Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му властта е внесла паника - а дали е спекула, той не може да каже.

На въпрос за пшеницата - дали се държи стока на склад, той отговори, че пазарът след жътва и на есен със сигурност не е бил този, който земеделските производители са очаквали заради инфлацията в производствените разходи, която е по-голяма от тази в цената. Проданов призна: "Да, изчаквахме по-добрата цена". По думите му държавата се е намесила, когато цената на пшеницата е най-висока. Той не вижда на каква цена може да се изкупи зърното, от Асоциацията не знаят каква ще е сделката и на каква цена ще е изкупуването.

От есента има повишение в цената на олиото, каза той и определи, че сегашната цена "може би е нормална".

Проданов посочи, че е бил спрян износът на зърно от държавата без никакви сигнали от управляващите защо се прави това. 10 дни те се опитали да намерят отговор защо е спрян и едва на Консултативния съвет по зърно са разбрали, че искат да се направи разчет за необходимостта от зърно до 2025 г. С днешна дата износът не е забранен, а затруднен заради проверки, поясни специалистът.

След истерията с олиото: Асен Василев имал информация за подготвяни акции и с брашното и захарта

След истерията с олиото: Асен Василев имал информация за подготвяни акции и с брашното и захарта

Вицепремиерът не очаква драстични движения в цените на тока за бита

В България ще остане 1 млн. тона зърно, има златен резерв и държавата ще е запасена със зърно във всякакви условия, направи сметка Илия Проданов. Той обясни и при какви условия трябва да се съхрани зърното - специални условия за вкарване на кислород и сметна, че в Държавния резерв има място за 14 млн. тона. Тяхната информация е, че държавата ще купува пшеница и царевица.

Според него - за реколта 2022 г. няма опасения, че ще има трудности, тя е готова, макар да има ръст на цените на торове, но за следващата година трябва да се помисли за това.

НАП проверява големите производители на олио

НАП проверява големите производители на олио

На граничните пунктове се проверяват и превозните средства, транспортиращи продукция

Проданов коментира и дали е възможно да поскъпне брашното - има запасяване до края на юли. Ако цената се повиши, ще е заради ток, логистика, но цената на пшеницата не влияе, категоричен е той.

Няма как да няма повишение на цената на хляба, след като се повишават и други консумативи в държавата, обяви специалистът. В заключение Илия Проданов каза, че зърнопроизводителите искат срещи, яснота и общи решения от правителството. На въпроса за протести - той каза, че това е решение на Националната асоциация, но потвърди, че са в протестна готовност.