67 нови специализирани пожарни автомобила бяха представени пред медиите от вътрешния министър Цветлин Йовчев и от министъра на околната среда Искра Михайлова.

Родната пожарна ще се радва на новите придобивки, благодарение на ОП „Околна среда", като проектът е на стойност 97 милиона лева, а 85 % от финансирането е в евро средства. Автомобилите са високопроходими. Произведени са специално за гасене на горски пожари.

Днес бе реализиран първият етап от проекта, като след окончателното му приключване българските огнеборци ще имат общо 274 нови пожарни коли.

Водосвет за здраве отслужи епископ Тихон, който пожела автомобилите да се ползват възможно най-рядко. Към това пожелание се присъедини и министър Михайлова, която все пак посочи, че ако се наложи новите коли да бъдат използвани, те ще свършат достойна работа.

Своята радост от успешно реализирания проект не скри вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той благодари и поздрави всички служители на „Пожарна безопасност" и изрази надеждите си, че новите придобивки ще ги улеснят в тяхното благородно дело.

След приключване на официалната част два от автомобилите и техните екипи направиха кратка демонстрация „на сухо" на възможностите на техниката.