Кампания за неправомерно паркиране на местата за инвалиди тръгва в столицата по петите на нарушителите. Обект на санкция най-често са роднини на хората, имащи право на преференциално паркиране на означените места.

Проектът "Не увреждай правилата" се изпълнява от фондация "Интелдей" в партньорство с Центъра за независим живот и с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проектът е стартирал в края на октомври и ще продължи 1 година. Кампанията е насочена към защитата на правата за преференциално паркиране на хората със затруднено предвижване. Целта е злоупотребяващите да осъзнаят, че нарушават социалното право на хората с увреждания.

Кампанията е насочена към положителна промяна на съзнанието у хората и не се предвиждат санкции, стана ясно от думите на координатора на проекта Катя Благоева. Гражданите, които станат свидетели на такъв тип нарушения, могат да изпращат снимки на страницата на проекта във "Фейсбук".

По данните на ЦГМ почти 14 000 души с увреждания имат издадени талони, които им дават право да паркират на означените места за хора със затруднено предвижване. В столицата има 900 места за паркиране на инвалиди. От тях 250 са индивидуални паркоместа - т.е на тях може да бъде паркиран един-единствен автомобил, чийто регистрационен номер е записан на информационната табела. Те са предназначени за по-активната част от хората със затруднено предвижване.

Организаторите обаче смятат, че те не са достатъчни, точно защото се намират хора, които злоупотребяват и паркират неправомерно. Наредбата предвижда на 50 паркоместа в даден район да има минимум 2 места за инвалиди. Едно такова място може да се ползва максимум за 4 часа, тъй като е предвидено, че за това време човекът може да си свърши спокойно работата и да се върне при колата си.
ЦГМ разполага с 10 паяка, но се стреми да действа максимално експедитивно при постъпване на сигнал.

По-голямата част от нарушителите са роднини на инвалиди. Те обаче няма как да понесат своята отговорност, тъй като ЦГМ проверява единствено данните от синята карта, която се издава на човек със затруднено предвижване. Именно поради това инициаторите на кампанията призовават притежателите да не предоставят картата си на други лица, защото по-този начин лишават себе си от правото си на преференциално паркиране.

При констатиране на неправомерно паркиране върху означените места за инвалиди, автомобилът се вдига с т.нар. "паяци". За "услугата" нарушителят трябва да заплати 60 лв., както и по 2 лв. на час за мястото, където престоява автомобила му.

Отделно от това служител на СДВР съставя акт на нарушителя. Директорът на поделение "Паркиране и мобилност" към Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова не се ангажира с цифра на акта. По думите й, размерът на санкцията зависи от преценката на представителя на СДВР. Дори в автомобила да има поставена карта, ако тя не е изложена така, че да се вижда номерът й и валидността, се счита, че е налице нарушение. Синята карта се слага на предното стъкло на автомобила.

Вяра Петрова, главен експерт "Социални дейности" към Столична община се надява кампанията да допълни усилията за зачитане правата на хората с увреждания. Директорът на ЦГМ напомни, че синята карта се издава на конкретен човек, когато са констатирани двигателни затруднения.

Попитана от News.bg каква е причината информационните табла по спирките да не работят в някои райони на София, Милова коментира, че не е уведомена, но вероятно има някакъв временен проблем и ще провери случая. Идеята е такива табла да се поставят на все повече места.