Централната избирателна комисия разреши видеоизлъчване и видеозаснемане в реално време в изборни помещения на избирателни секции, при отчитане на резултатите от вота, съобщава БНР.

Това ще е възможно след края на изборния ден, при обявявано приключване на гласуването, като не се допуска заснемане на избирателни списъци.

Хеш код от 64 знака пази машините от хакери

Хеш код от 64 знака пази машините от хакери

Цветозар Томов: Не се налага броенето на разписките, освен ако не сме аборигени

Излъчване и снимане в реално време обхваща действията на Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процесът на броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процесът на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

ЦИК решава на основание на текстове от Изборния кодекс, според които при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение, може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване.

Пряка видимост може да се осигури включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване при спазване изискванията за защита на личните данни при преброяване на гласовете. Осигурява им се и пряка видимост при приемането и проверката на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК.

Само ЦИК може да решава дали да се мине на хартиени бюлетини

Само ЦИК може да решава дали да се мине на хартиени бюлетини

Уверяват, че в машинния протокол няма да има грешка