Неадекватното поведение на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб под панамски флаг "Вера Су" край Камен бряг. Това заяви на брифинг шефът на Главна дирекция "Аварийно спасителна дейност" към ИА "Морска администрация" Румен Николов, цитиран от bTV.

Той уточни, че курсът на кораба не е бил променен, въпреки че е било видно че се движи в грешна посока към брега. Дали причината за това е, че моряците на вахта са били заспали или под влиянието на алкохол или наркотични субстанции, по негови думи не е известно.

По-рано днес от Районната прокуратура в Добрич обявиха, че започват проверка на причините за инцидента, станал тази нощ.

Товарен кораб заседна край Камен бряг

Товарен кораб заседна край Камен бряг

Товарният кораб плава под панамски флаг и превозва торове

Всички от 9-членния екипаж са турски граждани. Сред тях няма пострадали.

Корабът също е собственост на турска компания и е превозвал торове от Украйна за пристанище Варна. На него има 20 тона гориво, засега обаче не е установено изтичане или опасност от такова.

Николов увери, че товарът от тор урея също не представлява риск за околната страна.

Поддържа се контакт с представителите на аварийния щаб за борба с разливите, в случай че възникне спешна необходимост от намесата им.

Преди да започне операция по изтеглянето на кораба, ще бъде направен оглед на корпуса му от водолазна група. Тя обаче трябва да бъде избрана и наета от собственика на кораба.

Николов бе категоричен, че българската държава няма да поема никакви разходи по операцията.