Предложението на патриотите за криминализиране на проповядването на радикален ислям бе прието от Парламента на първо четене днес. То предвижда наказание с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 000 лева за лица, проповядващи радикален ислям или друга идеология, която използва верски убеждения за политически цели, включително пропагандира изменение на съществуващия конституционен и правов ред", заяви депутатът от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Борис Ячев.

Той бе категоричен, че криминализирането визира случаите, когато говорим за радикална идеология, а не за религия. Във връзка с това се създава нова алинея 2 в чл. 108 от Наказателния кодекс.

Бавария подготви проектозакон за забрана на бурката

Бавария подготви проектозакон за забрана на бурката

Покриването на лицето ще бъде забранено на места

Припомняме, че промените бяха внесени и минаха на първо четене в миналото 43 Народно събрание, но предсрочно прекратеният мандат не стигна за неговото разглеждане на второ четене.

"Радикалният ислям е особено агресивна и опасна идеология, която оправдава насилието и убийството на "неверници", оправдава и робството, а геноцидът, каквото е религиозното прочистване, е издигнат в ранг на системна политика", посочи в мотивите Борис Ячев.

Една санкция за носене на бурка наложена досега

Една санкция за носене на бурка наложена досега

Законът е в сила от 48 дни, посочи министър Румяна Бъчварова

По тази причина патриотите предлагат легална дефиниция на идеологията радикален ислям, когато едно лице агитира за създаване на Ислямска държава /Халифат/, когато агитира за налагане на законите на Шериата над светските, агитира за насилствено прилагане на религиозни принципи, пропагандира насилие във вид на свещена война срещу немюсюлмани, извършва агитация и набира последователи за терористични организации, базирани на исляма.

Патриотите предлагат тази дефиниция да бъде закрепена в чл. 93 от Наказателния кодекс, чрез създаване на нова точка 31.